سئو یا (SEO) مخفف شده عبارت Search engine optimization به عبارت دقیقتر بهینهسازی موتورهای جستجو، یکی از اصطلاحات کلیدی در حوزه دیجیتال مارکتینگ است. این فرآیند با هدف بهبود رتبه ویدئوها در پلتفرم هایی مثل یوتیوب ، آپارات و حتی پست های اینیستاگرام ، انواع محتوای وبسایتها و محتوای دیگر در نتایج موتورهای جستجو مانند گوگل انجام میشود. در این مقاله، به بررسی اصول، تکنیکها، و اهمیت سئو خواهیم پرداخت و اهمیت سئو و بهینه سازی بر هر کسب و کار اینترنتی خواهیم پرداخت.
تعریف کلی سئو و بهینه سازی
سئو به مجموعه فرآیندها و استراتژیهایی اطلاق میشود که به بهبود قابلیت دیده شدن وبسایت یا محتوا در نتایج جستجوی اینترنتی مانند موتور جستجوی گوگل کمک میکند. این بهینهسازی شامل موارد فنی، محتوایی، و ایجاد لینکها و استفاده صحیح از کلمات کلیدی مرتبط با محتوا و محصول یا خدمات شما و همچنین برای وب سایت ها بخش سئو تکنیکال که میتوان گفت یکی از مهم ترین بخش های سئو در فرایند بهینه سازی یک وبسایت میباشد ، گفته میشود. در ادامه به نگاه تخصصی تر به نحوه سئو و بهینه سازی محتوا های مختلف در فضای اینترنت میپردازیم.
یکی از افکار اشتباهی که خیلی ها نسبت به حرفه سئو دارند ؛ ضرورت داشتن معلومات برای نویسی است. این باور کاملا اشتباه است و برای انجام امورات پایه سئو مانند بهینه سازی محتوای سایت و نوشته ها و مقاله ها شما نیاز به دانش برنامه نویسی ندارید و فقط بخش سئو تکنیکال است که نیاز به دانش برنامه نویسی آن هم در حد CSS و HTML در حد پایه نیاز است و شما نیاز آموختن نوشتن کد را ندارید و حتی اگر نیاز باشد میتوانید از برنامه نویس وبسایت خود جهت بهینه کردن کد های سایت خود کمک بگیرید.
اصول سه گانه اصلی سئو که برای همه کسب و کار های آنلاین صدق میکند.
-
تحقیق و پیدا کردن کلمات کلیدی
پیدا کردن کلمات کلیدی ، یکی از چالش بر انگیز ترین مراحل سئوی یک محتوا در وبسایت یا سایر پلتفرم های آنلاین است. برای پیدا کردن کلمات کلیدی متناسب با محتوای خود ابزار های گوناگونی توسط شرکت های بزرگ بهینه سازی ارائه شده اند مانند : Ahref , semrush , MOZ که جزو مشهور ترین پلتفرم ها برای بهینه سازی محتوای وبسایت شما کمک بسیار میکنند. منتها همه امکانات این پلتفرم ها رایگان نیست و باید اشتراک ماهیانه و سالیانه برای استفاده از امکانات این پلتفرم ها پرداخت کنید. اگر شما هم کسب و کار خود را به تازگی شروع کردید و هنوز به سود دهی نرسیده اید توصیه میکنیم فعلا سمت این این پلتفرم ها که هزینه اولیه بسیار بالایی دارند نروید و از خود گوگل و ابزار های آن برای پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب برای محتوای خود بگردید. در مقاله ” نحوه پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب با محتوای شما ” به طور کامل برای شما آموزش داده شده است.
-
تولید محتوای منحصر به فرد
محتوایی که بابت یک محصول یا دسته بندی محصول سایت فروشگاهی و یا مقاله های سایت خبری نوشته میشودو اولین نکته ای که باید در نوشتن هر یک از محتوا باید رعایت شود uniqe بودن یا منحصر به فرد بودن آن نوشته است . هر گونه کپی برداری از محتوا و مطالب دیگران یا کمک گرفتن از هوش مصنوعی مانن Chat GPT میتواند به سایت شما صدمه وارد کند و هر چقدر هم سایت شما از نظر زیبایی ، سرعت لود و … بهینه باشد ، گوگل محتوای سایت شما را کپی میشناسد و رتبه آن صفحه شما را به آن محتوایی که از آن کپی گرفتید میدهد و لینک شما را در هیچ یک از صفحات نتایج جستجو نمایش نمیدهد. پس سعی کنید محتوایی که مینیویسید کاملا منحصر به فرد باشد و یا اگر خودتان زمان کافی برای تولید محتوا ندارید از یک فرد ماهر در زمینه تولید محتوا کمک بگیرید.
-
لینک سازی خارجی برای محتوای خود
وقتی سخن از لینک سازی خارجی میشود اکثر مردم به فکر رپورتاژ و تبلیفات سایت یا پیج اینیستاگرام خود هستند ولی اگر در ابتدای کار هستید و سابقه سایت شما کمتر از 6 ماه است یا در اینستاگرام فالوور پایینی دارید ، رپورتاژ در سایت های بزرگ و یا تبلغات پیج خود در پیج های با فالوور بالا میتواند نتیجه عکس به روند پیشرفت شما بدهد . چراکه گوگل و الگوریتم های آن بسیار باهوش هستند و این موضوع را درک میکنند که چگونه وبسایت معتبری مانند X به سایت شما که هنوز 3 ماه از شروع به کار کردن آن نگذشته لینک فالو follow داده است. این مورد باعث میشود نه تنها سایت شما پیشرفتی نداشته باشد بلکه ریسک این نیز وجود دارد که سایت شما پنالتی شود. پس اگر میخواهید برای افزایش ورودی سایت خود لینک سازی خارجی داشته باشد از سایر پلتفرم های آنلاین مثل یوتیوب ، آپارات و سایر سایت های وبلاگ نویسی رایگان برای انتشار مقاله و محتوای ویدیویی برای لینک دادن به سایت خود استفاده کنید که هم هزینه ای برای شما ندارد و هم از نظر گوگل امنتیاز مثبتی برای سایت شما به حساب می آید.
اگر پیج اینستاگرام کمتر از 5000 فالوور دارید و میخواهید با چند تا تبلیغات با پیج بزرگ ورودی پیج خود را افزایش دهید مطمئن باشید نتیجه کاملا برعکس خواهد بود. زیرا الگوریتم اینستا گرام بر مبنای engaigment time و watch time محاسبه میشود. هرچقدر محتوای مفید و بدرد بخور برای بیننده ها تولید کنید . شانس دیده شدن محتوای شما در اکسپلوور اینیستاگرام بیشتر میشود و استفاده اصولی از هشتگ ها و تاپیک ها و همچنین تولید محتوای اصولی با پیدا کردن کلمات کلیدی و در قسمت Description پست یا ریلز خود شانس دیده شدن محتوای شما به جامعه هدف را افزایش میدهد. ولی اگر هم قصد داشتید با تبلیغات پیج خود را برای تسریع پیشرفت خود استفاده کنید ، بهتر است از تکنیک ” تبادل ” استفاده کنید.
نکات بسیار مهم در سئوی وبسایت که توجه کمتری به آنها میشوند
بهینهسازی تصاویر آپلود شده در سایت
همانطور که محتوای منحصر به فرد در ارزش محتوای شما بسیار اهمیت دارد ، این مورد برای تصاویر بکار برده در وبسایت شما نیز کاملا صدق میکند. اگر شما مثلا کالایی دارید که خواهید در سایت خود قرار دهید گرفتن عکس از محصول خود و فتوشاپ آن برای بارگزاری بر صفحه مورد نظر خود ، حتی اگر کیفیت عکس در حد متوسط هم باشد خیلی بهتر از استفاده از عکس های دیگران است. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم این نکات ریز بسیار برای گوگل مهم هستند . استفاده از عکس های اورجینال و تازی در وبسایت خود ، برای گوگل بسیار با اهمیت است و شانس شما را در دیده شدن عکس هایتان در میان گالری گوگل بسار افزایش میابد البته آپلود کردن اصولی عکس داخل سایت چند نکته مهم دارد که برای شما توضیح میدهیم.
نام عکس خود را متناسب با کلمه کلیدی محتوای خود انتخاب کنید : این امر باعث میشود گوگل درک درستی از عکس شما موضوع عکس شما داشته باشد و در نتایج جستجو به بالا آمدن لینک وبسایت شما بسیار تاثیر دارد. هنگام آپلود عکس از cms های مختلف مثل wordpless یا جوملا و هر cms دیگردی استفاده میکنید . بعد از آپلود عکس ها برای شما کادر های با اسم alt name و توضیحات مختصر و توضیح کامل نمیایش میدهد. در این هنگام شما میتوانید با توجه به موضوع عکس و محتوایی که میخواهید از این عکس برای آن استفاده کنید باید جاهای خالی را با کلمات کلیدی مرتبط با محتوای خود پر کنید که این امر بسیار بر سئوی شما تاثیر خواهد گذاشت
لینک یا URL مقاله شما بسیار در سئو مهم است
لینک یا URL محتوای شما قبل از انتشار محصول باید بهینه باشد . منظور از بهینه این است که متاسفانه خیلی از افزونه های سئو به صورت پیش فرض نام تایتلی که برای محتوای خود انتخاب میکنید را جایگزین نامک محصول یا همان URL محتوای شما تعیین میکند. باید حواستان باشد که قبل انتشار مقاله یا محتوای خود حتما نامک محصول یا نوشته خود را به زبان انگلینی تعریف کنید. این عمل به دو دلیل اهمیت دارد.
1- گوگل درک بیشتری از نوشته های انگلینی نسبت به نوشته های فارسی دارد و موتور های جستجو بهتر درک میکنند که URL شما دقیقا کدام کالا و خدمات را مورد هدف قرار داده است. و داشتن لینک انگلیسی برای محصولات یا محتوای شما کار شما را برای لینک سازی خرجی بسیار ساده تر میکند.
2- اگر URL محتوای شما به زبان فارسی باشد ، هرچند که آسیبی به سایت شما وارد نمیکند ولی در هنگام کپی کردن URL خود و جایگزاری در سایر شبکه های اجتماعی به عنوان مثال به جای لینک “https:// shop.com/بلوز-مردانه- زمستانی ” با یک لینک “https://shop.com/%$%%$%%@@^%*&@)(@_)&&@^&@*@*(@& ” مواجه خواهید شد . این لینک نه تنها مورد قبول سایر پلتفرم ها برای لینک سازی نمیشود ، بلکه نیاز دارید به دلیل طولانی بودن لینک آنرا با کمک ابزار های دیگر به short link تبدیل کنید . این عمل دیگر از نظر گوگل بک لینک محسوب نمیشود و هیچ تاثیری به عنوان بک لینک به سایت شما ندارد.
افزودن توضیحات متا برای محتوا از واجبات سئوی سایت
متا ، یک نوشته مختصر در حد 120 الی 150 کلمه است که به طور مختصر درباره محتوای شما در بخش پایین لینک شما در صفحه سرچ گوگل نمایش داده میشود. هرچند که انتخاب یک تایتل مناسب میتواند CTR یا click throgh rate (کلیک به ازای 1000 بازدید کننده از لینک شما در صفحه جستجو ) شما را افزایش دهد . متای نوشته شده هم تاثیر بسایی دارد. اگر بتوانید در بخش متای نوشته خود به طور مختصر به افرادی که لینک شما را در صفحه جستجو مشاهده میکنند به طور مختصر و جامع ، چکیده از محتوایی که قرار است با کلیک کردن بر روی لینک شما آنها را مشاهده کنند ، آمار CTR شما به طور قابل توجهی افزایش میابد.
بهینه سازی وب سایت برای کاربران موبایل
همانطور که میدانید امروزه بیشتر افراد با گوشی همراه خود به اینترنت متصل میشوند و بیشتر خرید ها و وب گردی های خود را از طریق موبایل اجام میدهند. اگر شما به طور صحیح نحوه نمایش سایت خود را برای کاربران گوشی همراه بهینه نکنید ممکن است نرخ پرش سایت شما بالا برود. ” نرخ پرش یا bounce rate به میزان مشتری هایی که وارد سایت شما شده و به دلیل ناخوانا بودن و بی محتوا بودن نوشته شما و یا رابط کاربری سخت در فروشگاه های اینترنتی و از همه مهم تر سرعت کم سایت شما بلا فاصله سایت شما را ترک میکنند.” این عمل به رتبه سایت و لینک مرتط شما بسیار آسیب وارد میکند و دیگر گوگل بر اساس همین نرخ پرش سایت شما دیگر ترجیح میدهد لینک های شما را در نتایج گوگل نمایش ندهد و شما طی یک ماه شاهد افت بالایی در ورودی سایت خود مشاهده خوهید کرد . پس حتما سعی کنید این موارد را حتما در سایت خود رعایت کنید.
سئو تکنیکال چیست و چرا برای سئوی سایت بسیار مهم است
سئو تکنیکال همانطور که اس نامش پیداست به موارد تخصصی سایت مانند زمان اجرای کد های سایت ، زمان بالا آمدن سات ، امنیت و بهینه بودن کد های سایت شما تمرکز دارد. شما هر چقدر هم محتوای یونیک داشته باشید و در تولید محتوا بهترین متن هارا هم با رعایت بهترین کلمات کلیدی داشته باشید ولی سایت شما بالای 10 ثانیه لود شود مطمئن باشید مشتری ها صبر لود شدن سایت شما را نخواهند داشت و قبل از بالا آمدن سایت شما از آن خارج میشوند . پس سئو تکنیکال ستون اصلی سئوی یک کسب و کار آنلاین است . تعمین امنیت سایت و بهبود سرعت و ایجاد یک رابط کاربری آسان و مشتری پسند ، هم جزو مباحث سئو تکنیکال میباشد.